Om oss

STOCKHOLM JAZZ STRINGS är en unik stråkkvartett som består till hälften av klassiska stråkmusiker och till hälften av jazzmusiker. Det är ett projekt som startats för att bygga broar mellan den klassiska världen och jazzvärlden och kvartetten hämtar element från båda genrer. Projektet görs i samarbete med den eminente musikern och kompositören Alexander Ivarsson. Han arrangerar repertoaren som består av jazzlåtar, hämtade ur den amerikanska sångboken, samt egenkomponerade låtar skrivna av kvartettens medlemmar. Det som gör stråkkvartetten unik är att de blandar improvisation med komponerat material. Detta ger alla musiker chans att sätta sin prägel på musiken och bestämma styckets fortsatta riktning.

TERESE LIEN EVENSTAD – violinist

Terese Lien Evenstad är en norsk/svensk violinist bosatt i Stockholm. Hon är en av Sveriges få jazzviolinister och är den första i historien som tagit examen från Kandidatprogrammet Jazzmusiker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag har hon gett ut två album, är bandledare för tre grupper, och komponerar modern jazzmusik för Stockholm Jazz Strings och TLE Quartet.

Hon nominerades till Sveriges största jazzpris Jazzkatten P2 ”Årets Nykomling” 2018, mottog förra årets Louis Armstrongstipendium och uttogs till konsertserien ”Up & Coming 2019” där hon fick gästa Bohuslän Big Band. I år har hon blivit utsedd till konsertserien ”Ung Svensk Solist 2019” producerat av Scenkonst Sörmland.

GAIANEH PILOSSIAN – violinist

Gaianeh är en klassiskt skolad violinist som rör sig fritt inom musik- och scenkonstvärlden. Verksam som frilansmusiker sedan 2012 är hon ofta anlitad vid olika pop- och jazzsammanhang, inspelningar, föreställningar och som orkestermusiker. Utbildad vid Högskolan för Scen och Musik samt Örebro Musikhögskola.

Hon är fast medlem i pianotrion ’ON Y VA ENSEMBLE’,
den mångsidiga stråkkvartetten ’that other quartet’ och Berlin-baserade kammarorkestern ’c/o chamber orchestra’ som spelar utan dirigent.

Utöver egna projekt har hon även spelat för/med Folkoperan, Norrlandsoperan, Jojje Wadenius, Tommy Körberg, Contact,
Scenkonst Sörmland m.fl.

SVANTE SÖDERQVIST – cellist & kontrabasist

Svante Söderqvist är främst känd som jazzkontrabasist, född och uppvuxen i Kilafors i Hälsingland. Efter studier på bl a Fridhems Folkhögskola i Svalöv inledde han 2002 sin professionella karriär med en fyraårig anställning som jazzmusiker på Estrad Norr i Östersund. Svante är sedan 2006 boende och verksam i Stockholm och har turnérat och spelat in skivor med artister såsom Margareta Bengtsson (fd. Real Group), Rigmor Gustafsson, Peter Asplund, Magnus Lindgren, Mathias Algotsson, Stockholm Voices, Claes Janson med flera.

Som cellist har Söderqvist en stor genrebredd och rör sig mellan både jazz, klassisk musik och folkmusik. Han har medverkat i musikteaterföreställningar på exempelvis Stockholms Stadsteater, spelat in filmmusik och medverkat på ett antal olika skivproduktioner i jazz- och popgenren.

ESTER FORSBERG – violast

Ester Forsberg är en klassiskt utbildad violast som har studerat i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Ensemblespel ligger henne varmt om hjärtat och hon utforskar gärna nya stilar.

Som kammarmusiker har hon framträtt vid en rad prestigefulla kammarmusikfestivaler och i kammarmusikserier, i både Norden och Europa.

Sedan hösten 2018 är hon anställd vid Norrlandsoperan i Umeå, men hon vikarierar också regelbundet i orkestrar i bland annat Oslo och Stockholm.